Професорите Овчаров и Дочев са готови да започнат разкопки При

...
 
Професорите Овчаров и Дочев са готови да започнат разкопки При
Коментари Харесай

Археолози търсят стария Троянски манастир

  Професорите Овчаров и Дочев са подготвени да стартират разкопки
При свлачище западно от Троянския манастир бяха открити десетки неповторими археологически монументи. Находката, която е от есента на предходната година, бе оповестена през днешния ден от проф. Николай Овчаров. Става дума за монети, пръстени, приложения, фибули и оръжия от бронз. Свлачището се смъкнало от прилежащия на манастира рид Чукарка, който е единствено на 50 м от обителта.

Игуменът на манастира Сионий незабавно сигнализира Светия синод, полицията, РИМ – Ловеч, и НАИМ - Българска академия на науките. От Българска академия на науките реагираха незабавно, като на 18 януари в манастира дойде комисия, формирана от проф. Николай Овчаров и проф. Константин Дочев.

Експертизата даде изумителни резултати. Оказва се, че измежду находките има същински уникати. Това са бронзови фибули с красива декорация от 5-и - 6-и век приложения от късноантичната и средновековната ера, върхове на копия и стрели от същите интервали. Много забавен е непокътнатият откъс от бойна броня, направена от дребни халкички.

  Сред откритите предмети има 18 монети, от които една е от края на 4-ти век, до момента в който другите са средновековни – от края на 11-и доникъде на 13-и в. Според нумизмата проф. Дочев измежду тези монети има някои уникати, като монети от епохата на византийското господство в България и монети от времето на цар Иван Асен ІІ.

Намерените находки демонстрират, че директно над днешния Троянски манастир е имало значим археологически обект, съществувал с спирания от 4-ти доникъде на 13-и в. Експертите допускат, че, както и други обекти в района, животът е прекъснал след татаро-монголското настъпление в България през 1242 година

Много забавен е въпросът какво е представлявал този обект. Със сигурност през 4-ти - 5-и в. на хълма Чукарка е имало цитадела, охранявала значим римски път. Все още е под въпрос какво се е случило тук през средновековната ера. Може би е имало цитадела от епохата на Второто българско царство, само че не е изключено в миналото там да се е намирал най-ранният манастир.

Това постанова провеждането на археологически разкопки на хълма Чукарка. След обезпечаването на финансови средства и благословията на Негово Светейшество българския патриарх Неофит проф. Овчаров и проф. Дочев са подготвени да поемат управлението на такива разкопки. Разбира се, това ще стане със съдействието на игумена на Троянския манастир свещеник Сионий.
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР